jueves, 17 de mayo de 2007

Una espanya dividida

Finalment s’ha arxivat la causa contra Pepe Rubianes, acusat d’un delicte d’ultratges a Espanya i un altre d’incitació a l’odi, al considerar la jutge que no existeixen “indicis racionals de criminalitat”. Recordem que en el programa El Club de TV3 l’actor va declarar “que se metan a España por el puto culo”, en resposta a les declaracions de Rodríguez Ibarra increpant als catalans a “que se metan el Estatut donde les quepa". La polèmica causada per aquestes paraules va provocar que Rubianes es disculpés públicament i matisés que ell “volia insultar l’Espanya que va matar a Lorca” , però que l’Espanya democràtica y constitucional, a la que pertany, mereix tots els seus respectes.
La manca d’enteniment entre Catalunya i “la resta d’Espanya” marca un clima de confrontació present en l’historia contemporània del país i que es trasllada tant en l’àmbit polític, social com cultural. El fet que unes declaracions formulades per un actor a títol d’opinió personal ocasionin tals reaccions d’escàndol i ofensa en determinats sectors de la societat recorda l’arrelament de “la Espanya negra, la de la Guerra Civil”, que com critica Rubianes, abandera una concepció molt concreta, però tabú, sobre el que Espanya ha de ser. I és que encara queden molts testimonis d’una dictadura que va estar instaurada durant quaranta anys. Una “dictadura en realitat mal acabada” que ha marcat el procés de transició democràtica i que fa plantejar-se, segons el Director del Teatre l’Espanyol Mario Gas, que “potser sí que és veritat que continuen havent-hi dues Espanyes”.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

No serà més cert el que diu Preston? Que no hi ha dos espanyes, sinó 47, o milers, o milions?

margalida dijo...

Mar, ho has fet molt requetebé. Faré una instància a en Josep Maria Sòria perquè et posi la matrícula (d'honor).

Ets la millor!!!

eloy urarte dijo...

Estic d'acord amb "un bloc és una pedra".

P.D. no em surts :(

jordi dijo...

Suscric requeteconvençudament tot el que dius mar camon! En realitat, l'Espanya que respecta en rubianes (la consitutcional i democràtica) està igualment farcida de 'garbanceros' dretans i feixistes -t'enrecordes?- d'ANTUVI!
Sinó us ho creieu, feu una lectura desinteressada dels articles d'en Soria...