
Santiago Carrillo, ex secretari general del PCE, va publicar el 31/3/2007 un interessant article en El País, titulat
¿De espaldas ante el más peligroso terrorismo?, on analitza el problema del terrorisme i reflexiona sobre la dreta espanyola actual.
Segons Carrillo avui en dia el terrorisme ja no és per nosaltres un problema nacional, sinó un problema mundial, des que la incompetència i la irresponsabilitat del Sr. Aznar i dels seus amics de les Azores posessin a Espanya sota la mira d’Al-Qaeda. Per tant, tal i com afirma Carrillo, "ante el nuevo peligro del terrorismo internacional, el etarra por lo menos se desvalorizaba". Alguns l’han criticat per titllar a ETA com un problema secundari. Jo no crec que això sigui el que està afirmant el ex-secretari general del PCE sinó que davant un problema com el terrorisme internacional els esforços per acabar amb la violència a Espanya haurien de ser majors. I és en aquest punt on realment cal començar a fer una crítica del que està passant. El PP, que enlloc de fer oposició fa demagògia i segueix la política del “todo vale”, no ha deixat de mirar-se el melic en cap moment. Ells fan allò que convé als seus interessos: no perdre el poder, i si ja l’han perdut, recuperar-lo. Això està quedant de manifest aquests dies durant el judici del 11-M. Les declaracions de Pedro Díaz-Pintado, número dos de la policía amb el PP, i de Jesús de la Morena, ex comissari general d’Informació, deixen per mentider al llavors ministre de l’Interior Ángel Acebes. Expliquen que el mateix 11 de març de 2004, poc després de les cinc de la tarda, el ministre ja estava informat que els explosius que havien fet explotar els trens no era Titadyn, el que confirmaria la hipòtesis de la autoria d’ETA. Amb aquestes declaracions, el bulo de Díaz de Mera recolzat per Acebes i Rajoy queda completament desacreditat. No obstant el PP, seguint sempre en la seva línia, és incapaç de fer un gest d’humilitat i reconèixer les seves equivocacions, per molt vergonyoses que siguin.
Actualment, el PSOE ens brindava una petita possibilitat d’acabar amb la violència. Davant d’un tema de tanta complexitat la possibilitat era petita, però almenys hi era. Per fer-la créixer hagués estat bé que el principal partit de l’oposició posés de la seva part per arribar al que hauria de ser l'objectiu principal de tots els partits: la pau amb ETA. Evidentment per cooperar no s’entén estar completament d’acord amb tots els actes del govern. He llegit en diversos blogs que critiquen l’article de Carrillo, opinions com la següent: “Dice que el gobierno ha actuado bien en los casos de De Juana y Otegui. Pero lo dice de modo que quienes no estamos de acuerdo con esas decisiones no tuviéramos derecho a disentir. En mi opinión, el gobierno no debió excarcelar a De Juana a causa del chantaje. En cuanto a Otegui, sólo por no aguantar sus tontas chulerías ya merece la pena que esté encerrado”.
És evident que les veus dissidents amb l’acció del govern tenen dret a dir la seva, però intentant sumar-se al esforç per arribar a un resultat comú. Però està clar que tal i com hem anat fins ara, amb l’actitud que manté el PP, el resultat està molt lluny de ser assolit. Les actuacions de la cúpula directiva del PP, tant actualment com en el passat 11-M, demostren que la dreta espanyola actual, per molt constitucionalistes, demòcrates i patriotes que ens vulguin fer creure que són, no està realment interessada en acabar amb el terrorisme d’ETA, ni el internacional. El seu interès està completament bolcat en tornar en asseure els seus culets en el govern, perquè només es digui i es faci el que ells volen. Com en aquells gloriosos temps en que tenien majoria absoluta.